Bizimle iletişime geçmek için:
Ömer Avni Mahallesi, İnönü Cad. No:14 Akar Palas Kat:1 Gümüşsuyu, 34427, İstanbul
0212 243 32 27
KONUŞMACILAR
Aslı Zengin
Rutgers Üniversitesi Kadın, Toplumsal Cinsiyet ve Cinsellik Çalışmaları Bölümünde yardımcı doçent. Rutgers'dan önce Brandeis, Harvard ve Brown Üniversitelerinde öğretim üyesi olarak çalıştı. Doktorasını Toronto Üniversitesi Antropoloji ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları ortak programında tamamladı. Aynı zamanda İktidarın Mahremiyeti: İstanbul’da Hayat Kadınları, Seks İsçiliği ve Şiddet adlı kitabın yazarı. Zengin'in yerli ve uluslararası birçok dergi ve derlemede makaleleri bulunuyor. Çalışma alanları arasında; cinsiyet ve cinselliğin aşkın ve aykırı halleri, egemenlik ve şiddet, sağlık ve hukuk politikaları, ölüm ve toplumsal öbür dünyalar, yakınlık ve duygular antropolojisi, ve feminist, queer ve trans hareketler bulunuyor.
Konuşması:
Banu Cennetoğlu
Sanatçı, İstanbul’da yaşıyor. Ağırlıklı olarak “bilgi”nin üretim, tasnif ve dağılım politikaları üzerine çalışıyor. Kişisel sergilerinin yer aldığı kurumlar arasında K21 Ständehaus, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf (2019); Sculpture Center, New York (2019); Chisenhale Gallery, Londra (2018); grup sergileri arasında; …of bread, wine, cars, security and peace, Kunsthalle Wien, Viyana (2020); Actually, the Dead Are Not Dead, Bergen Assembly 2019, Bergen (2019); Beautiful world, where are you?, Liverpool Bienali (2018); documenta 14, Atina ve Kassel (2017) bulunuyor. 2006’da sanatçı kitapları ve görsel sanatlarda basılı malzeme üretimi ve arşivlenmesine odaklanan BAS’ı kurdu. 2003’den bu yana UNITED for Intercultural Action adlı sivil toplum örgütü ile beraber Avrupa'nın göç karşıtı politikaları yüzünden ölen insanların (erişilmesi mümkün olan) bilgilerinden oluşan “Liste”nin derlenmesi, güncellenmesi ve görünür olmasına aracılık ediyor.
Konuşması:
Banu Karaca
Banu Karaca’nın araştırma odakları siyasi antropoloji, eleştirel teori, sanat ve estetik, kültür politikaları ve feminist hafıza çalışmalarını kapsıyor. Son zamanlarda yaptığı yayınlar sanatta ifade özgürlüğü, savaşın ve politik şiddetin görselleştirilmesinin toplumsal cinsiyet boyutu ve görsel okuryazarlık üzerine yoğunlaştı. Women Mobilizing Memory (Columbia University Press, 2019) derleme grubunda yer aldı ve The National Frame: Art and State Violence in Turkey and Germany başlıklı kitabi 2021 başında Fordham University Press tarafından yayınlanacaktır. Türkiye’de sanatta sansür vakalarını araştıran, raporlayan ve analiz eden Siyah Bant girişiminin kurucularından olan Karaca, Berlin’deki Forum Transregionale Studien ve Volkswagen Vakfı'nın desteğiyle geç Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyet tarihinde mülksüzleştirme süreçlerinin sanat tarih yazımını nasıl şekillendirdiğini araştırıyor.
Konuşması:
Begüm Özden Fırat
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde öğretim üyesi. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde, yüksek lisansını ODTÜ Sosyoloji Bölümünde tamamladı. Doktora derecesini Amsterdam Üniversitesi, Amsterdam School for Cultural Analysis programından aldı. Kent ve kültür sosyolojisi, görsel kültür çalışmaları ve toplumsal hareketler alanlarında çalışıyor. Commitment and Complicity in Cultural Theory and Practice (Palgrave/Macmillan, 2009), Cultural Activism: Practices, Dilemmas, Possibilities (Rodopi, 2011) ve Küresel Ayaklanma Çağında Direniş ve Estetik (İletişim, 2015) kitaplarının editörlerinden. Encounters with the Ottoman Miniature Contemporary Readings of an Imperial Art adlı kitabı 2015’te I.B.Tauris tarafından yayınlandı. Hoşgeldin Lenin adlı belgeselin yönetmenlerinden biri.
Konuşması:
Dilan Yıldırım
Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji ve Siyaset Bilimi alanlarında tamamlayan Dilan Yıldırım, Harvard Üniversitesi Sosyal Antropoloji bölümünde doktora adayıdır. Aynı üniversitede Siyasal Antropoloji/Ekoloji Çalışma Grubu’nun yürütücülüğünü yapmaktadır. İhtilaflı coğrafyaların siyasal ekolojisine dair antropolojik bir perspektif sunmaya çalıştığı doktora çalışmasında mekan ve iktidar, değer antropolojisi, mülksüzleşme, şiddet, güvenlikleştirme ve militarizasyon, siyasal kültür ve devlet etnografyasi alanlarına yoğunlaşmaktadır.
Konuşması:
Ege Berensel
Görsel araştırmacı ve medya sanatçısı, Ankara’da yaşıyor. Berensel’in Mü/hür (1992) ve Panoptikon (1994) videoları, ulusal ve uluslararası festivallerde ödüllendirildi. Orasıburası (2004) adlı üç ekranlı video enstalasyonu 2005’te Kunst-Werke (Berlin), 2007’de Fundació Antoni Tàpies’te (Barcelona), üç ekranlı video enstalasyonu Türkü Söylemeyen Tepe (2007) ise, 10. Uluslararası İstanbul Bienali’nde, çok ekranlı video enstalasyonu Dinamo Mesken 2015’te SALT Ulus’ta sergilendi. 2016 yılında “Devlet Dersi” ve “Militan Sinema” MSUV’da(Voyvodina), 2019’da “Kadınların filmleri”, “Grev”, DEPO İstanbul’da sergilendi. SALT Beyoğlu’nda 2014’de 1963 filmiyle “Yazlık: Şehirlinin Kolonisi”, 2018’de “İmgeler Okulu” görsel araştırmasıyla “İdealist Mektep, Üretken Atölye” sergilerine katıldı. 2020’de AVTO İstanbul’da “Cevat Kurtuluş” video enstalasyonu sergilendi.
Konuşması:
Erden Kosova
Sanat eleştirmeni Erden Kosova, 2013 yılından bu yana Berlin’de Maxim Gorki Tiyatrosunun düzenlediği görsel etkinliklere içerik hazırlığı konusunda destek veriyor. Galit Eilat ile birlikte tasarladıkları Art in Dark Times adlı söyleşi dizisi 2020’de Berlin'in alternatif proje mekânlarından bi'bak'ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Kosova aynı zamanda red-thread.org'un editöryel ekibinde yer alıyor. Ayrıca 2020 baharında yayınlanan Cengiz Çekil: 21.08.1945-10.11.2015 başlıklı sanatçı monografisinin ana metnini kaleme aldı.
Konuşması:
Ezgi Bakçay
İstanbul doğumlu sanat ve kültür kuramcısı, sosyolog Dr. Ezgi Bakçay lisans eğitimini Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Televizyon Bölümünde tamamladı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünde yüksek lisans yaptı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden doktorasını aldı. 2006 yılından bu yana Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışmakta, Görsel Kültür ve Sanat Kuramları dersleri vermektedir. Karşı Sanat Çalışmalarının küratörlüğünü üstlenen Ezgi Bakçay, çeşitli kültür ve sanat kurumlarında seminerler, atölye çalışmaları ve sergiler düzenlemektedir. Kamusal alan, imge, bellek, kültür, estetik ve siyaset konularında üretimlerini sürdürmektedir.
Konuşması:
Nora Tataryan
Doktorasını Toronto Üniversitesi Kadın ve Cinsiyet Çalışmaları Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimini Sabancı Üniversitesi Kültürel Çalışmalar Programı’nda (İstanbul) ve lisans eğitimini Galatasaray Üniversitesi (İstanbul) ve Paris 1 Panthéon-Sorbonne (Paris) Felsefe Bölümünde tamamladı. Şu anda Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak çalışan Tatarayan'ın uzmanlık alanları arasında estetik teori, feminist felsefe ve psikanaliz bulunuyor.
Konuşması:
Özlem Hemiş
Özlem Hemiş İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümünden lisans, Dokuz Eylül Üniversitesi Sahne Sanatlarından yüksek lisans ve İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümünden doktora derecelerini aldı. Gözün Menzili: İslami Coğrafyada Bakışın Serüveni kitabının yazarıdır. 20: 1989’dan Bugüne İstanbul Tiyatro İstanbul Festivali kitabını Leman Yılmaz ile birlikte yayına hazırlamıştır. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarında dersler veren Hemiş, halen Kadir Has Üniversitesi Tiyatro Bölümünde öğretim üyesidir.
Konuşması:
Tanıl Bora
1963’te Ankara’da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi’ni ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. 1984-88 arasında haftalık haber dergisi Yeni Gündem’de gazetecilik yaptı. 1988’den beri İletişim Yayınlarında araştırma-inceleme dizisi editörüdür. 1993-2014 arasında üç aylık sosyal bilimler dergisi Toplum&Bilim; Dergisinin yayın yönetmenliğini yürüttü. Aylık sosyalist kültür dergisi Birikim’de yazıyor, 2010’dan beri bu derginin yayın koordinatörüdür. Ağırlıklı çalışma alanı Türkiye’de siyasal düşünce ve ideolojilerdir. Bu konuda yayımlanmış makale ve kitapları bulunuyor.
Konuşması:
Turgut Tarhanlı
İstanbul Üniversitesinin ardından,1999 yılından beri, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi bünyesinde, Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Hukuku öğretim üyesidir. 2002-2019 yılları arasında Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi dekanlığı; 2000-2020 yılları arasında, İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürlüğünü sürdürdü. Lisansüstü programlarda, Uluslararası İnsan Hakları Hukuku, İş Dünyası ve İnsan Hakları ve İnsan Hakları Aktivizmi derslerini verir. Anılan sonuncu derste, sanatsal ifade biçimleri, özellikle çağdaş sanat pratikleri ile bağ kurmaya yönelik disiplinler arası bir bakışı ön planda tutar. Harvard ve Princeton üniversitelerinde, uyuşmazlıkların çözümü, müzakere, uluslararası suçlar ve onarıcı adalet konulu projelerde çalıştı; New York Üniversitesinde, iki kez konuk araştırmacı olarak bulundu. Yayımlanmış altı kitabı, Türkçe ve İngilizce makaleleri bulunmaktadır. 2001 yılında, Türkiye’de, mülteci hukuku alanındaki çalışmaları nedeniyle BMMYK (UNHCR) Başkanı tarafından “Takdir Belgesi” ile ödüllendirildi. Birçok sivil toplum örgütünün kurucularından ve İstanbul Barosu üyesidir.
Konuşması:
Umut Tümay Arslan
1975’te Ankara’da doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümünü bitirdi. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümünde doktorasını tamamladı. Çeşitli mecralarda yayımlanmış, sosyal teori ile film çalışmalarını buluşturan çalışmaları yayınlandı. Çok Tuhaf Çok Tanıdık: Vesikalı Yarim üzerine (Nilgün Abisel vd., Metis, 2005)’nin yazarları arasında yer aldı. Bu Kabuslar Neden Cemil?: Yeşilçam’da Erkeklik ve Mazlumluk (Metis, 2005), Mazi Kabrinin Hortlakları: Türklük, Melankoli ve Sinema (Metis, 2010), Kat, Sinema ve Etik (Metis, 2020) adlı kitapları yayınlandı. Bir Kapıdan Gireceksin: Türkiye Sineması Üzerine Denemeler (Metis, 2012) kitabını derledi. Adalet Atlası Podcast ve Sivil Sayfalar’ın danışma kurulunda yer alıyor; 5Harfliler web sitesinde Cuma Fragmanları serisinin editörlüğünü yapıyor. Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam ediyor.
Konuşması:
Zeynep Günsür
Zeynep Günsür sosyoloji okuyup, Delhi Üniversitesinde Hint Kültürü ve Hint Klasik Dansları üzerinde çalıştı. Yüksek lisansını Middlesex Üniversitesi Gösteri Sanatları Programında, doktorasını Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümünde tamamladı. Doçent olarak Kadir Has Üniversitesinde Tiyatro Bölüm Başkanlığı yapmaktadır. Günsür 1990 yılından beri, yönetmen ve performansçı olarak bağımsız yürüttüğü disiplinlerarası gösteri çalışmalarına devam etmektedir. 1999 yılından itibaren kurucusu olduğu Hareket Atölyesi Topluluğu ile hareket tiyatrosu alanında işler üretmektedir.
Konuşması:
Zeynep Sayın
1961 İstanbul doğumlu, yazınbilimci, sanat kuramcısı, öğretim üyesi. İstanbul, Salzburg ve Viyana’da yazınbilim, sanat tarihi ve felsefe okudu. İstanbul’da çeşitli üniversitelerde ve Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde çalıştı. Bir süredir Leipzig’de Hochschule für Grafik und Buchkunst ve Viyana’da Akademie der Bildenden Künste’de ders veriyor. Mithat Şen ve Bedenyazısı (Kaknüs, 1999), Noli me tangere (Kaknüs, 2000), İmgenin Pornografisi (Metis, 2003) ve Kötülük Cemaatleri (Tekhne, 2016), Ölüm Terbiyesi (Metis, 2018) adlı kitapları yayınlandı
Konuşması:
İLETİŞİM
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmek için: